In februari 2021 was het een van de koudste weken ooit; de klassieke Nederlander kon eindelijk ontwaken, zijn schaatsen slijpen en zijn hart ophalen aan de winterse pracht en vermaak. 
Op 20 maart 2021 kwamen in de kou en regen Koerden in het Oosterpark, Amsterdam bijeen om Newroz, het Perzisch nieuwjaar te vinden. Koerden uit alle streken, Syrië, Irak, Turkijke, Iran of opgegroeid in Nederland, konden op deze manier thuis voelen. Door covid-19 op kleine schaal gevierd, maar toch was er ruimte voor traditionele zang en dans en is het gebruikelijk om over vuur te springen tijdens Newroz. 
Nederlandse landschappen 
De World Nomad Games is een groot sport en cultuur event dat om de 2 jaar gehouden wordt met het doel de oude nomaden sport en cultuur te behouden. In 2018 werd het in Kirgizië gehouden. 
Mosul is het voormalige IS bolwerk in Irak. In 2017 werd het tijdens zeer hevige gevechten voor de bevrijding voor een groot gedeelte in puin gelegd. 3 jaar later moet er nog steeds heel veel herbouwd worden. 
Iraanse-Koerdische verzetsstrijders van de PDKI (Democratic Party of Iranian Kurdistan). Koerden worden zwaar onderdrukt in Iran. Sinds 1945 strijdt de PDKI al voor de rechten van de Koerden in Iran. Ik bezocht hun bases en trainingscomplexen in Iraaks Koerdistan. 
Jezidi's in Noord-Irak. De Jezidi's hebben zwaar geleden onder IS, die een genocide pleegde op de Jezidi's in 2014. Na 6 jaar is hun situatie nog steeds penibel. Ik bezocht ze bij hun meest heilige plaats en in het Khanke vluchtelingenkamp, waar een ngo onderwijs biedt. 

You may also like

Back to Top