Momenteel ben ik een boek aan het schrijven over dit onderwerp voor uitgeverij Murrow/OverAmstel, dat in 2025 uitkomt. Zie meer informatie bij uitgeverij Murrow, waar je op de hoogte kan blijven van het boek via social media of via de nieuwsbrief. Of stuur mij een bericht bij interesse!

In de voormalige Sovjetrepubliek Kirgistan is een opmerkelijke transformatie gaande. Met een gemiddelde leeftijd van slechts 27 jaar bestaat de grootste demografische groep van het land uit degenen die volwassen zijn geworden in het post-Sovjettijdperk. Deze jonge individuen hebben een missie om de heersende normen uit te dagen en hun unieke identiteit te zoeken te midden van een achtergrond van snelle veranderingen en escalerende geopolitieke spanningen.

Ooit gevierd als een oase van democratie in een regio die gedomineerd wordt door autocratische regimes, worstelt Kirgizië nu met een verontrustende verschuiving richting autoritarisme. Een afnemend gevoel van vrijheid en de opkomst van steeds conservatieve waarden maken het voor de jeugd lastig om hun ware zelf te uiten.

Kirgistan is een land waar de Russische invloed nog zeer groot is. Terwijl andere mondiale spelers, zoals Europa en het Westen steeds meer om invloed in de regio strijden, zijn er conflicterende belangen waar te nemen.

De Kirgiziërs zijn al bijna 3000 jaar nomaden. Hun levensstijl stierf bijna uit tijdens de collectivisatieperiode onder de Sovjets. Nu zijn er nog steeds veel semi-nomaden, die hun brood verdienen met het hoeden van vee, maar steeds meer met het toerisme. Het land is grotendeels landelijk en bergachtig, plaatsen die een heel andere wereld vormen dan de hoofdstad.

Ze leven 4 maanden per jaar als nomaden aan het Song-Kul meer, op een hoogte van 3400 meter, met extreme weersomstandigheden in een yurt; detraditionele ronde vilten tent. Er is geen internet- of telefoonaansluiting. Nomaden komen hier al eeuwenlang in de zomer om voor hun vee te zorgen. Er zijn steeds minder jonge mensen die nog steeds op deze manier willen leven omdat het moderne leven zich naar de stad verplaatst. Steeds meer nomaden richten zich ook op het toerisme, door gasten te ontvangen in yurtkampen, als een betere manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Song-Kol, Naryn.

Nurzat en Nursultan zijn de hele dag bezig, 7 dagen per week. De paarden moeten 5 keer per dag gemolken worden, de koeien twee keer. Van deze melk maken ze veel verschillende producten, die ze een paar keer per week aan een auto geven die de melk op de bazaar in een dorp verkoopt. Omgekeerd komt er regelmatig een bus uit het dorp om spullen, zelfs make-up, te verkopen. (Songkol, Naryn)

Een vorm van vrijetijdsbesteding die in de bergachtige gebieden wordt gespeeld, is Kok-Boru. Teams te paard moeten een onthoofd geitenkarkas van de grond oppakken en in het doel van de ander gooien. Het ruige spel wordt vooral door jonge mannen gespeeld. (Songkol, Naryn)

Nog een jong nomadenpaar in Song-Kol. Ze zijn allebei midden twintig en overwegen om zich op het toerisme te richten in plaats van op de landbouw, omdat dit een beter inkomen oplevert.

Diep in de bergen, op de grens met China ligt een mijnwerkersstadje, opgezet door de Sovjets. In die tijd trokken jongen mensen vanuit de hele unie hiernaar toe, op zoek naar werk en voorspoed. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel werden de werkzaamheden gestaakt. De machines, fabrieken, huizen en zelfs barakken voor de werknemers zijn allemaal achtergelaten.
Op Kurman Eid, ook wel bekend als het offerfeest en de belangrijkste feestdag in de Islam, wordt er traditiegetrouw 's ochtends vroeg gebeden en daarna een schaap geslacht. Het vlees wordt verdeeld onder de familie, buren en de armen.

Een traditionele verjaardag in Talas

Een kermis uit het Sovjet tijdperk in Arslanbob

9 mei wordt nog steeds gevierd in Kirgizië. Deze Russische feestdag viert de overwinning van de Sovjet-Unie op de nazi’s. In 2023 waren de enige leiders die de parade van Poetin in Moskou bijwoonden de Centraal-Aziatische presidenten.

Zere Asylbek, 25. Actrice, zangeres, activist.

Zere begon enkele jaren geleden in het Kirgizisch te zingen in plaats van in het Russisch, als onderdeel van haar dekolonisatieproces. In theater 705 – het enige onafhankelijke theater van het land – speelt ze voorstellingen over de oorlog in Oekraïne en feminisme. Kirgizië is een sterk patriarchale samenleving, traditionele genderrollen en geweld tegen vrouwen komen vaak voor. Zere werd van de ene op de andere dag beroemd toen ze een lied maakte over de vrije keuze van vrouwen, vergezeld van een videoclip waarin ze schaars gekleed leek. Dit leidde tot een stortvloed aan reacties, waaronder doodsbedreigingen. (Bishkek, hoofdstad)

Centrale plein van hoofdstad Bisjkek.

Europese ambassades organiseerden het Europe Summer Fest. Sinds Rusland druk is met de oorlog in Oekraïne hebben Westerse landen hun kans schoon gezien om hun aanwezigheid in de regio te vergroten.

Een underground techno-rave. De laatste tijd winnen dit soort feesten aan populariteit. Ze zijn een van de weinige plekken in het land waar jongeren echt vrij kunnen zijn en gelijkgestemde mensen kunnen vinden die hun verzet tegen de regering, hun anti-Russische standpunt en hun acceptatie van de lhbti-gemeenschap delen.

Straatbeeld Bisjek

Een vader houdt een speech op het afscheidsfeest van zijn zoon, die naar Amerika vertrekt om te studeren

Bezoekers op Kolfest, een 3-daags festival aan het Issykoelmeer. Het festival vindt plaats sinds 2019 en heeft tot doel traditionele aspecten van de Kirgizische cultuur, zoals yurts, kleding en traditioneel eten, te combineren met moderne elementen zoals elektronische muziek. Het is een kans om extravagant te kleden, weg van spiedende en oordelende ogen. In eerdere edities kende het festival botsingen met de lokale bevolking van de omliggende dorpen, die bijvoorbeeld een afkeer hadden van openlijk homoseksueel gedrag en de manier waarop mensen zich kleedden.

Visitors at Kolfest, a 3-day festival at Lake Issykoel. (Tong, Issykul)

Aika, 30, DJ.

Aika begon de wereld rond te reizen om te ontsnappen aan de verstikkende conservatieve normen en waarden. Ze woont momenteel in Dubai en werkt daar als DJ. Er was lange tijd druk vanuit haar dorp om te trouwen en kinderen te krijgen, maar ze ziet deze langzaam afnemen.

(Tong, Issykul)

Er werd een modeshow gehouden op Kolfest, een driedaags festival aan het Issykoelmeer. Steeds meer ontwerpers integreren oude traditionele patronen en methoden in moderne kleding. (Tong, Issykul)

Sao, 27. DJ

Sao speelt technomuziek op undergroundfeesten in Bishkek.

Sao bespeelt de mondharp, een traditioneel Kirgizisch instrument, live op elektronische muziek. De afgelopen jaren hebben veel DJ's traditionele, etnische muziek in hun sets opgenomen. Zij zien dit ook als een dekolonisatieproces, door zich cultureel te distantiëren van de koloniale machten Rusland en China, waarvan het land politiek en economisch afhankelijk is. (Bisjkek)

Een typisch appartementencomplex in Bishkek, de hoofdstad. Ze dateren grotendeels uit het Sovjettijdperk. Overal zie je ook deze bloemenwinkels. Ze zijn 24/7 open en zijn ook een erfenis van de Russische cultuur, waar vaak wordt gezegd dat Russische mannen veel goed te maken hebben met hun vrouw, dus ze moeten altijd een boquet kunnen pakken en dingen kunnen repareren.

Het Bruiloftspaleis, gebouwd in de Sovjettijd, maar nog steeds in gebruik. Onder het communistische bewind waren alle openbare uitingen van religie in Bisjkek verboden, dus er waren geen moskeeën of kerken voor huwelijksceremonies. Het huwelijkspaleis was een compromis van de Sovjetautoriteiten.

Elina, 28. Feminist, activist en oprichtster van een platform voor seksuele voorlichting

Elina richtte onderwijsplatform Teens. op, dat onder meer seksuele voorlichting geeft, een groot taboe in het land. De doelgroep bestaat niet alleen uit tieners, maar ook uit twintigers. Volgens Elina raken velen verdwaald in seksuele relaties, maar ook in geestelijke gezondheidsproblemen die voortkomen uit verschillende onderwerpen, omdat er traditioneel niet over deze onderwerpen wordt gesproken. Ze is uitgesproken tegen de Russische invloed en de corruptie van de huidige Kirgizische regering.

Dierenmarkt, Karakol. 

Graftombes van de burgers die omgekomen zijn tijdens de revolutie in 2010. Kirgizië wordt ook wel het land van de eeuwige revolutie genoemd: sinds de onafhankelijkheid hebben al 3 revoluties gezorgd voor een wisseling van de macht.

You may also like

Back to Top